Veenis Professional Services BV adviespraktijk
Veenis Professional Services BV,  www.veenis.net, de website van de adviespraktijk van Joop Veenis
  • Home
  • Uw situatie en mijn dienstverlening
  • Ervaring en CV
  • Opdrachtgevers en Aanbevelingen
  • Contact
  • Vakgebieden: Kennis en Verandering
  • Foto's Werksituaties
  • Thema: Gemeenten
  • Thema: Kennislandschap
  • Thema: Autonoom Vervoer
  • Belevenissen (blog)
  • Enquette
Herkenbaar ?

Organisaties in beweging, inspelen op ontwikkelingen en omgaan met schijnbare tegenstellingen...

Er wordt steeds meer van (overheids) organisaties verwacht (dat met minder tijd/geld/mensen mogelijk gemaakt moet worden). De verandering die dat in organisaties vraagt stelt de interne en externe samenwerking dan ook flink op de proef. Bijvoorbeeld:
  • Medewerkers krijgen te maken met veel verandering en met steeds meer en andere ICT.
  • Aanwezige Kennis maakt het verschil maar komt onder druk te staan door zowel natuurlijk verloop (met name vergrijzing en het verlies van ervaringskennis). Daarnaast door (semi-permanente) reorganisatie, bezuinigingen en taakstellingen. Kennis moet steeds meer van buiten komen en via netwerken.
  • De overheid ziet kansen, digitaliseert en kan de mogelijkheden benutten door te innoveren. 
  • Van de managers wordt verandervermogen verwacht, van de medewerkers flexibiliteit en deskundigheid. 


Deskundigheid en kwaliteit blijven leveren nu en in de toekomst. Dat is voor mijn klanten dan ook de uitdaging waar ik hen met raad en daad bij ondersteun.

" Techniek verandert onze samenleving, hoe spelen we in op ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld autonoom/automatisch vervoer". Wat betekent dat voor mobiliteit, openbaar vervoer, verkeersveiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en ruimtelijke ontwikkeling, 

“ We worden gehalveerd en tegelijk samengevoegd....., wat betekent dat voor onze deskundigheid en relatie met de markt?” 

" We willen en moeten met anderen samenwerken, hoe organiseren we dat goed " 

“ Over acht jaar is 50% van ons personeelsbestand vertrokken door vergrijzing, nieuw bloed aannemen is in deze tijden niet eenvoudig. Hoe houden we onze deskundigheid op peil en onze klanten tevreden?!” 

Het vergroten van de flexibiliteit en het gericht investeren in en behouden van deskundigheid en kennis is dan de oplossing om ‘slimmer’ te gaan werken en meer met minder te kunnen bereiken.

Daarbij is het onderhouden en inzetten van een netwerk van kennissen, ketenpartners en kennisinstellingen belangrijker dan ooit! Het bewaken van de samenhang in de informatievoorziening is complex maar hard nodig en vraagt voorbeeldgedrag en leiderschap van managementteams.

In 1996 stond ik als organisatieadviseur en Informatie-professional mede aan de wieg van de theorie van kennismanagement. Inmiddels worden deze concepten serieus toegepast en integreren organisaties ze in het bedrijfsproces en in organisatie-veranderingen voor:

  1. een lean organisatie, slimmer met kennis en lager in organisatiekosten
  2. een betere dienstverlening, meer klantgerichtheid.
  3. innovatie van producten en werkprocessen, meer verandervermogen
  4. een efficiente organisatie door bv shared service, samenwerking en meer interne flexibiliteit 

Vertrekpunt
Geeft u leiding of bent u (als staflid) verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk in uw organisatie, dan ga ik graag met u in gesprek over uw verander traject of uitdaging voor de toekomst

Drie vragen om u te leren kennen
Waar kan ik u bij ondersteunen  met VPS BV?


  1. Bij het inspelen op vernieuwing, dat concreet maken, organiseren en ondersteunen van kennismanagement en innovatie
  2. Bij het organiseren van samenwerking en organisatieverandering


Voorbeelden. Ik ondersteun organisaties/opdrachtgevers,
  1. bij het organiseren van verandering, meer samenwerking, ontwikkeling innovatie en mobiliteit van medewerkers. Bijvoorbeeld: het vormen van een nieuwe service-eenheid Informatiemanagement en ICT voor drie gemeenten die willen samenwerken op dit gebied.

  2. bij kennismanagement en het maken van 1 taal voor kennis,  

  3. bij bepalen van de nodige kennis(kennisstrategie en kennisdoelstellingen),

  4. bij het inventariseren van de aanwezige ambities en talenten/kennis,

  5. bij keuze van interventies om kennis meer te delen (bv kenniskringen, kennistrefdagen, intervisie, simulatiespelen),

  6. bij Informatiebeleid en ICT systemen, de landelijke voorzieningen benutten om basisgegevens te organiseren, ontsluiten en informatie en officiële publicaties beschikbaar te maken voor medewerkers en klanten (burgers/bedrijven) om proces/klant/zaakgerichter werken),

  7. bij het toepassen van nieuwe inzichten en kennis en het beter gebruiken van elkaars kennis. Jong en oud, leerling-meester- en gezel,

  8. bij het borgen van (ervaringskennis) en het beschikbaar houden van kennis van medewerkers die de organisatie hebben of gaan verlaten,

  9. bij het inspelen op: nieuwe taken, nieuwe mogelijkheden, andere eisen, het samengaan met andere organisaties. Daarbij komen tot een verander aanpak, een programmaplan, projectplan of plan van aanpak en de uitvoering daarvan begeleiden waar nodig,

Veel organisaties willen de mens en zijn ontwikkeling centraal zetten. Schaarse kennis binden en mensen boeien. Vanuit de afdeling P&O is er advies en instrumenten. Die kunnen we met kennismanagement verbinden aan de strategie van de organisatie en aan beleid voor de inkoop en inhuur van kennis en systemen op de markt. Als externe reduceer ik de externe kosten en kom door gerichte opleidingen voor intern personeel op een betere inzetbaarheid en mobiliteit.

Samen veranderen
Zelfstandig een verandering in gang zetten en die doorzetten terwijl het reguliere werk doorloopt. Met gerichte externe ondersteuning kan dat. Het begint met een gedeeld beeld van de situatie en de vraag, daarop een plan maken en samen tot resultaten komen. Dat gaat vaak niet vanzelf.  Er valt in het soort werk dat ik doe nog veel te verbinden tussen verschillende disciplines, afdelingen, projecten, managers, medewerkers, klanten etc. 

Daarbij is het zaak om op een goede manier ‘houding’ en ‘gedrag’ bespreekbaar te maken en samen het werk te veranderen naar een collectief gemaakt doel.

Contact, ‘get in the groove’..
Verbinding begint met ‘contact‘. Aan elke samenwerking of opdracht gaat dan ook een kennismaking vooraf en volgt een concretisering van de situatie en de opdracht; we weten wat we aan elkaar hebben! Dat is de basis. Het wordt pas echt een meesterwerkje als het wederzijds klikt, dan komt er ‘muziek’  in de samenwerking en is elke ambitie ineens realiseerbaar.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.